17-10-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Australische studenten hebben met hun auto op zonne-energie het snelheidsrecord verpulverd. Over een afstand van 500 kilometer haalde het zonnevoertuig een gemiddelde snelheid van 106,9 kilometer per uur.

Het 26 jaar oude record stond op 73 kilometer per uur. De studenten van de Universiteit van New South Wales reden het record al in juli van dit jaar, maar is het nu officieel erkend door de Internationale Automobiel Federatie. Aan het ontwerp en de bouw van de Sunswift, met de bijnaam 'Eve', hebben meer dan honderd studenten bijgedragen.

De topsnelheid ligt op 132 kilometer per uur, maar volgens de autobouwers is onder ideale omstandigheden een maximum snelheid van 140 kilometer per uur mogelijk. De auto is voorzien van zonnecellen en heeft een lithium-ion accu van 60 kilo onder de motorkap. Het duurt ongeveer vijf uur voordat de accu met een professioneel laadsysteem volledig is opgeladen.

 

De weg op

 

Het universiteitsteam rond Sunswift is in 1996 opgericht. Sindsdien hebben de studenten vijf verschillende uitvoeringen van de zonne-auto gebouwd. "Het gebeurt niet vaak dat we met zekerheid kunnen zeggen dat we geschiedenis hebben geschreven, zelfs nog voordat we zijn afgestudeerd", schrijft projectleider en derdejaarsstudent Hayden Smith in een persverklaring.

Eve gaat nu een paar maanden uit roulatie. De studenten onderzoeken of zij het concept naar de markt kunnen brengen. Het team gaar ervan uit dat Sunswift in een aangepaste versie binnen een jaar toegang krijgt tot de Australische wegen.

Bekijk het filmpje van de Sunswift Eve:

 

Bron: UNSW, TechWorld, FreePressJournal | Foto: Sunswift/UNSW