28-06-2019 11:39 | Door: Bas Joosse

Een grote buis waarin een capsule vacuüm getrokken wordt en hoge snelheden haalt: dat is het idee achter de Hyperloop. De innovatie moet vluchten over een korte afstand overbodig maken. Het Nederlandse Hardt Hyperloop is één van de bedrijven die aan een hyperloop werkt. Hardt breidt nu verder uit met een Europees testcentrum.

In Delft heeft Hardt nu nog de beschikking over een buis van 30 meter lang en een buitendiameter van 3,2 meter. In de buis kunnen systemen op lage snelheid getest worden; uiteindelijk moet de hyperloop ongeveer 1.000 kilometer per uur kunnen afleggen. 

Wisselen van baan

De afgelopen twee jaar voerde het team van Hardt Hyperloop in Delft haalbaarheidstesten uit om te onderzoeken of het systeem kans van slagen heeft. In de buis werd onder andere een systeem getest waarbij de capsules in de buis van baan kunnen wisselen zonder snelheid te verliezen.

“Na 2 jaar ontwikkeling en hard werken zijn we de eerste in Europa die een volledig functioneel hyperloopsysteem hebben neergezet, inclusief een nog nooit eerder aangetoonde technologie voor het wisselen van banen op hoge snelheid. Met name door deze technologie kunnen wij het hyperloopnetwerk realiseren in de nabije toekomst,” zegt Mars Geuze, CCO van Hardt Hyperloop. Het bedrijf wordt onder andere ondersteund door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en EIT InnoEnergy, een Europese organisatie die zich inzet voor innovaties in duurzame energie.

Europees testcentrum

Na de eerste testfase wordt het project nu verder opgeschaald. In een buis van 3 kilometer moeten de voertuigen van Europese hyperloopbedrijven op hoge snelheid getest kunnen worden. In de buis moet een Europese standaard voor hyperloop-technologie ontwikkeld gaan worden. Waar de buis komt, is nog onduidelijk.

Bron: InnoEnergy, Hardt Hyperloop | Afbeelding: Hardt Hyperloop