01-07-2019 14:49 | Door: Bas Joosse

Zelfrijdende voertuigen mogen vanaf vandaag in Nederland ook getest worden zonder dat er een bestuurder in het voertuig hoeft te zitten. Tot nu toe was dat altijd wel verplicht. De tests zijn wel gebonden aan restricties.

Zelfrijdende voertuigen worden al enkele jaren getest in Nederland, maar tot nu toe moest er een bestuurder aan boord zijn om in te kunnen grijpen. De nieuwe wet maakt het mogelijk om te testen met een bestuurder op afstand. Het gaat bijvoorbeeld om tests met rijdende wegafzettingen op de snelweg, waarbij de bestuurder zich op afstand bevindt.

“De auto van de toekomst wordt vandaag ontworpen. Zelfrijdend vervoer biedt kansen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal files door ongevallen terug te dringen”, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. “Het is belangrijk dat we onze wegen en wetgeving daar op voorbereiden. En dat we daarmee niet wachten totdat deze auto’s te koop zijn. Daarom bieden we fabrikanten nu de mogelijkheid om op de openbare weg te experimenteren met dit soort voertuigen. Waarbij de veiligheid van alle weggebruikers altijd voorop staat.”

Lees ook: Truck platooning: duurzaam bumperkleven

Geschikt voor zelfrijdende auto’s

Eerder dit jaar concludeerde consultancyfirma KPMG in een onderzoek in 25 landen dat Nederland van de onderzochte landen het beste voorbereid is op de komst van zelfrijdende autos. Dat komt onder andere door het Nederlandse wegennet, de digitale infrastructuur en het overheidsbeleid om zelfrijdende auto’s mogelijk te maken.

Eerdere tests

Zelfrijdende voertuigen worden in Nederland al langere tijd getest. In de provincie Groningen wordt een proef met zelfrijdende busjes de komende jaren verder uitgebreid. Naast personenvervoer gaat ook het vervoer van goederen getest worden.

Ook in het buitenland worden zelfrijdende voertuigen getest. De autopilot van Tesla is één van de bekendste voorbeelden. In Zweden liet truckfabrikant Volvo half juni een zelfrijdende vrachtwagen voor het eerst een container vervoeren.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat | Afbeelding: Adobe Stock