11-11-2011 13:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee derde van de Nederlandse bevolking is bereid een elektrische auto aan te schaffen. Door technische obstakels is toch slechts 8,2 procent van plan binnen nu en 5 jaar een elektrische auto aan te schaffen.

Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau DirectResearch onder 510 Nederlanders. De kennis over elektrische auto’s verspreidt zich snel onder de Nederlandse bevolking. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (78 procent) blijkt over een elektrische auto te hebben gelezen, gezien of gehoord.

Twee derde van de Nederlanders (66 procent) geeft aan bereid te zijn een elektrische auto aan te schaffen. Redenen zijn dat het beter voor het milieu is, tanken voor de deur kan en dat de auto stiller is dan een gewone auto.

Obstakels

Slechts 8 procent overweegt daadwerkelijk een aankoop. Obstakels om niet voor een elektrische auto te kiezen zijn onder andere dat de auto’s in aanschaf duurder zijn dan gewone auto’s, dat er (nog) te weinig oplaadpunten zijn en de actieradius van de auto kleiner is dan 500 kilometer.

Ongeveer een derde van de ondervraagden zou bereid zijn tot aanschaf als er een oplossing zou komen voor deze obstakels.

Overheidsstimulering

Het elektrisch autorijden zou door overheidsstimulering kunnen worden bevorderd. Het bieden van fiscale voordelen door de overheid zoals korting op de aanschafwaarde, inruilkorting en lagere wegenbelasting maakt de aanschaf voor 60 procent aantrekkelijker. De korting op de aanschafwaarde blijkt de populairste stimulans.

Bron: Rapport Direct Research

Foto: Flickr.com, ThisParticularGreg