22-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Italië gaat als eerste land in Europa het bijmengen van tweede generatie biobrandstoffen wettelijk verplicht stellen voor auto's en vrachtwagens.

De nieuwe biobrandstoffen zijn gemaakt van landbouwafval en gewassen die groeien op arme grond. Die grondstoffen concurreren niet met de voedselproductie. De Italiaanse maatregel wordt gezien als een flinke steun in de rug voor de de opkomende biobrandstofindustrie.

De eerste commerciële installatie, die brandstof haalt uit stro en pijlriet, ging vorig jaar open. De fabriek produceert zo'n 75 miljoen liter bio-ethanol per jaar. De komende jaren komen er nog eens drie fabrieken bij.

De Italiaanse overheid stelt alle brandstofleveranciers van 2018 verplicht om 0,6 procent biobrandstof bij te mengen in benzine en diesel. Die hoeveelheid moet in 2022 zijn toegenomen tot 1 procent.

Met de maatregel neemt Italië binnen Europa het voortouw. Binnen de Unie heerst grote verdeeldheid over de introductie van biobrandstoffen, omdat die zouden concurreren met het gebruik van landbouwgrond. Het percentage tweede generatie biobrandstoffen voor de transportsector zou in 2020 2,5 procent moeten zijn, maar dat is verlaagd naar een niet-bindend percentage van 0,5 procent.

Bron: Sustainable Brands | Foto: Mejidori, via Wikipedia