24-07-2019 13:54 | Door: Bas Joosse

Pakketvervoerder UPS lijkt de plannen om pakketjes te gaan bezorgen met drones, nu echt vorm te geven. In de Verenigde Staten is een dochteronderneming opgericht die drones moet gaan ontwikkelen en besturen.

De plannen om met drones pakketjes te gaan bezorgen, heeft UPS al langer. In 2016 werden al de eerste tests uitgevoerd met bezorgdrones in afgelegen gebieden. Ook werd al een drone getest die pakketjes bezorgde vanaf een elektrische bestelbus.

Certificaat

Bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is nu een zogeheten Part-135 certificaat aangevraagd voor de nieuwe dochteronderneming UPS Flight Forward. Met dit certificaat mag het bedrijf op charterbasis vrachtvluchten uitvoeren waarbij de drone 's nachts en overdag ook buiten het gezichtsveld van de bestuurder mag vliegen. Volgens UPS worden dit soort vluchten nu nog beperkt uitgevoerd in de Verenigde Staten.

Lees ook: vijf toepassingen van drones nader bekeken

“UPS is vastbesloten om technologie te gebruiken om de manier waarop we zaken doen te veranderen,” stelt Scott Price, UPS Chief Transformation en Strategy Officer. Price noemt de start van de nieuwe dochteronderneming “een historisch moment voor UPS en voor de drone- en logistieke sector in bredere zin.” Het bedrijf verwacht het certificaat nog dit jaar binnen te hebben; daarna kunnen de vluchten van start. Op dit moment voert UPS dronevluchten uit om medische monsters te vervoeren van en naar een ziekenhuis in North Carolina.

Medische doeleinden

Ook op andere plaatsen in de wereld worden drones ingezet voor medische doeleinden. In Ghana en Rwanda zorgt het bedrijf Zipline er met drones voor dat medicijnen snel in een ziekenhuis bezorgd kunnen worden. In Duitsland gebruikt DHL drones om medicijnen af te leveren op een Waddeneiland.

Verduurzaming

Met de inzet van drones kan de bezorging van pakketjes verder verduurzaamd worden, omdat er geen bestelbusjes meer nodig zijn om de pakketten te bezorgen. Als een piloot op afstand meerdere drones bestuurt, kunnen er bovendien meer pakketjes tegelijkertijd bezorgd worden. 

 

Bron: UPS, FAA | Afbeelding: Adobe Stock