26-07-2019 12:15 | Door: Bas Joosse

Vier grote automerken committeren zich in de Verenigde Staten vrijwillig aan een emissiereductiedoel voor nieuwe auto’s. President Trump wil een eerder afgesproken doel loslaten, maar de autobouwers hebben nu afspraken gemaakt met de staat Californië.

Ford, Honda, BMW en de automerken van Volkswagen Group moeten voldoen aan maatregelen die de uitstoot van nieuwe auto’s terugdringen. Dat is opgelegd vanuit de Clean Air Act, die onder oud-president Obama werd aangenomen. President Trump wil echter van die wet af. Autobouwers waarschuwden Trump enkele weken geleden nog dat zijn actie kan leiden tot lagere winsten.

Minder emissies

Met Californië hebben Ford, Honda, Volkswagen Group en BMW nu afgesproken dat ze tussen 2022 en 2025 jaarlijks zorgen voor 3,7 procent emissiereductie. De wet van president Obama verplichtte nog tot 4,7 procent. Autobouwers krijgen ook meer mogelijkheden om auto’s zuiniger te maken, bijvoorbeeld door auto’s aerodynamischer te maken.

“Weinig zaken zijn zo bedreigend als klimaatverandering. Californië, dertien andere staten en deze autobouwers leiden nu met slim beleid om de lucht schoner en veiliger te maken voor ons allemaal. Ik roep de rest van de auto-industrie ook op om mee te doen”, zegt gouverneur Gavin Newsom.

Volgens het California Air Resources Board zijn uitlaatgassen van auto’s verantwoordelijk voor 40 procent van alle emissies in de staat. Met de nieuwe afspraken houdt Californië het recht om scherpere emissiedoelen te stellen dan de federale overheid oplegt. Dat deed de staat in het verleden al; in 2040 moeten bijvoorbeeld alle bussen elektrisch rijden.  

Boetes in Europa

Ook elders in de wereld worden eisen voor minder emissies aan autofabrikanten. Zo mogen nieuwe auto’s in Europa vanaf 2021 nog maar 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Fabrikanten die meer CO2 uitstoten, krijgen per verkochte auto met een te hoge uitstoot een boete. Kredietbeoordelaar Moody’s rekende eerder uit dat die boetes in de miljarden euro’s kunnen lopen.

Bron: California Air Resources Board | Afbeelding: Adobe Stock