30-12-2019 15:49 | Door: Bas Joosse

In navolging van grote vliegtuigbouwers als Airbus en Boeing meldt ook het kleinere Embraer zich in het strijdperk van de elektrische vliegtuigen. De vliegtuigbouwer uit Brazilië wil in 2020 de eerste elektrische vlucht uitvoeren.

Embraer gaat voor de elektrische vlucht een bestaand vliegtuig uitrusten met een elektromotor. Het gaat om een eenmotorig sportvliegtuigje.

De elektromotor wordt op dit moment nog ontwikkeld door het Braziliaanse bedrijf WEG dat onder andere windturbines produceert. Volgens Embraer worden de motor en besturingssystemen de komende maanden in een laboratorium getest. De eerste vlucht van het vliegtuigje met de elektromotor staat gepland voor 2020.

Verticaal opstijgen

Als de test succesvol verloopt, kan de techniek in toekomstige producten gebruikt worden, stelt Embraer. Het bedrijf is ook op een ander front bezig met elektrisch vliegen: begin juni werd een prototype onthuld van een elektrisch toestel dat verticaal moet kunnen opstijgen en landen.

Kansen voor elektrisch vliegen

Elektrisch vliegen wordt in de luchtvaart gezien als één van de manieren om te verduurzamen, naast de toepassing van duurzame kerosine. Eén van de grootste uitdagingen is de aandrijving: elektromotoren en accu's zijn nu nog niet krachtig genoeg om een straalmotor te vervangen.

Bij propellervliegtuigen is dat al wel mogelijk. De eerste luchtvaartmaatschappijen die elektrisch willen gaan vliegen met propellervliegtuigen, hebben zich inmiddels gemeld. De twee grootste vliegtuigbouwers ter wereld, Airbus en Boeing, investeren al jaren in start-ups en samenwerkingsverbanden die elektrisch vliegen een stap dichterbij moeten brengen.

Lees ook: Elektrisch vliegen: 5 ontwikkelingen

Bron: Embraer | Afbeelding: Adobe Stock