02-09-2019 10:35 | Door: Joyce de Thouars

In 21 Nederlandse gemeenten komen in totaal 472 slimme laadpalen te staan. Hierdoor kunnen elektrische auto’s in de toekomst als buffer worden gebruikt om een overschot aan duurzaam opgewekte stroom op te slaan. Op piekmomenten wordt de stroom weer teruggeleverd aan het net.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) trekt € 5 mln uit om de aanleg van de laadpalen te subsidiëren. “Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal. Ik wil daarom niet alleen méér laadpalen, maar ook slimmere”, aldus van Veldhoven. “Deze laadpalen ontlasten het stroomnet, benutten groene stroom beter en maken het laden van je auto nog voordeliger. Daarom wil ik de aanleg ervan versnellen. Het laden van je elektrische auto moet net zo makkelijk worden als het opladen van je mobiele telefoon.”

Hoe werken slimme laadpalen?

Het leveren van elektriciteit aan het net door elektrische voertuigen wordt ‘vehicle-to-grid’ genoemd. Duurzaam opgewekte stroom wordt opgeslagen als de auto aan de laadpaal gekoppeld staat. Vervolgens wordt de stroom op piekmomenten teruggeleverd aan het net. Dit zorgt voor een efficiëntere inzet van groene stroom en ontlasting van het elektriciteitsnet.
 
Om te voorkomen dat elektrische auto’s onverwacht leeg zijn na het ontladen, stelt het voertuig een deel van de accucapaciteit beschikbaar voor de teruglevering aan het elektriciteitsnet. De eigenaar geeft hier toestemming voor en bepaalt zelf hoeveel elektriciteit  van de auto gebruikt mag worden.

Geld verdienen met elektrische auto

Dankzij de subsidie kunnen gemeenten aan de slag met de aanleg van de nieuwe laadpleinen. Op de laadpleinen wordt ook gewerkt aan nieuwe toepassingen voor consumenten. Zo kunnen automobilisten in de toekomst geld verdienen met hun elektrische auto. Zij ontvangen dan bijvoorbeeld een beloning wanneer zij hun auto bij een hoge vraag naar energie beschikbaar stellen.

'Het laden van een auto moet net zo makkelijk worden als het opladen van een mobiele telefoon'

Alle elektrische auto’s kunnen laden aan de slimme laadpalen. Voor een aantal automodellen, zoals de Nissan Leaf en de Renault Zoe, is het overigens nu al mogelijk om groene stroom op te slaan en elektriciteit terug te leveren aan het net. De eerste slimme laadpleinen zijn in 2020 klaar voor gebruik.

20 nieuwe pleinen in Utrecht

In de gemeente Utrecht verschijnen in totaal 20 nieuwe pleinen. Wethouder Victor Everhardt: “Naar schatting rijden er in Utrecht 12.000 elektrische auto's rond in 2020. Om deze auto's allemaal te kunnen laden zijn er ongeveer 1.600 laadpunten nodig. De laadpleinen zijn dus essentieel om de groei in de vraag naar laadpunten de komende jaren aan te kunnen. Daarnaast zijn de laadpalen die op deze pleinen komen te staan geschikt om lokale duurzaam opgewekte stroom in deelauto's op te slaan en later terug te geven aan het elektriciteitsnet. Daarmee leveren deze laadpleinen een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.”

Transport in Klimaatakkoord

De versnelling van de aanleg van slimme laadpalen is in lijn met het Klimaatakkoord. Daarin zijn afspraken gemaakt om het gebruik van schone vervoersmiddelen zoals elektrische auto’s te stimuleren. Transport is nu verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot. Een elektrische auto stoot bij het rijden geen broeikasgassen uit en houdt de lucht schoon.

Benieuwd wat onze Green Leaders te zeggen hebben over de toekomst van mobiliteit? Luister dan naar de volgende podcasts met presentator Paul van Liempt:

Bron: Rijksoverheid