30-10-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met maar liefst 20 verschillende elektrische en hybride automodellen wil het Duitse autoconcern Volkswagen een plek veroveren op de Chinese markt. Dat moet de komende vier jaar gebeuren.

VW werkt aan de ontwikkeling van onder andere een elektrische Audi A3, een Golf en de bestelwagen Volkswagen Up. Volgens de autofabrikant is het mogelijk van ieder bestaand model in het wagenpark een elektrische of hybride versie te bouwen. In China komen ook eigen fabrieken te staan.

De Chinese overheid wil eind 2015 een miljoen auto's op 'nieuwe energie' op de weg hebben. In 2020 moet dat aantal zijn toegenomen tot vijf miljoen. Daaronder vallen hybride en elektrische auto's en voertuigen op waterstof. De schone auto's zijn vrijgesteld van aankoopbelasting en de autoriteiten investeren miljarden in een dekkend netwerk van laadpalen.

 

Concurrentie

 

Volkswagen is niet het eerste concern dat wil profiteren van de Chinese groeimarkt. BMW lanceert eind dit jaar in Shanghai de elektrische i3 en de i8. Tesla Motors is bezig met de uitrol van een netwerk van oplaadpunten en snellaadstations en bouwt er eveneens een fabriek.

De aankondiging van Volkswagen komt op een ongelukkig moment. De Duitse autobouwer haalde de afgelopen twee weken honderdduizenden auto's terug uit China na problemen met de software van de airbag en de ophanging.

Bron: Telegraaf, Vanguardia, Reuters | Foto: Audi USA