04-11-2014 09:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Staatssecretaris Wiebes heeft zijn plannen voor fiscale bijtelling voor leaseauto's aangepast. Leaserijders met vervuilende auto's gaan meer betalen.

Dat blijkt uit een brief die de bewindsman naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de nieuwe plannen komen vier tarieven. De bijtelling voor elektrische auto's zal 4 procent bedragen. Eigenaars van hybride auto's gaan 15 procent betalen en voor benzine en diesel geldt een bijtelling van 21 procent. Leaserijders die een auto hebben met een zware, vervuilende motor (uitstoot meer dan 106 gram per kilometer), zien hun bijtelling oplopen tot 25 procent.

Wiebes paste zijn plannen aan na kritiek van maatschappelijke organisaties en de autobranche. Maar hij komt niet helemaal tegemoet aan de voorgestelde alternatieven vanuit die sectoren. De lobbyorganisaties stelden voor om volledig elektrische auto’s vrij te stellen van de motorrijtuigenbelasting en plug-in hybrides voor de helft te belasten.

Het is al het derde leaseplan dat Wiebes presenteert. In zijn brief schrijft hij dat de regels alleen gaan gelden voor auto's die vanaf 2016 worden gekocht. Leaserijders worden tijdens hun leaseperiode niet met een nieuwe bijtelling geconfronteerd. De coalitiepartijen hebben volgens de NOS al laten weten dat ze achter het laatste voorstel staan.

Bron: Kamerbrief Wiebes, nos.nl | Foto: Tom Rafferty, via Flickr