06-11-2014 12:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een slim laadplein in een parkeergarage van de Amsterdam ArenA stemt de laadsnelheid af op de verwachte vertrektijd. Daardoor kunnen meer auto's tegelijk aan de lader.

Leverancier Allego en de gemeente Amsterdam claimen een primeur met het laadplein. Niet het oplaadpunt of de auto bepaalt hier hoe snel wordt opgeladen, maar de gebruiker. De klant stelt de laadsnelheid in met een app aan de hand van de verwachte vertrektijd en het type auto. De laadpalen leveren een vermogen dat kan oplopen tot 22 kilowattuur. Maar doordat niet alle laadpunten tegelijk op vol vermogen laden, is het mogelijk om meerdere laadpunten in te passen op een aansluiting.

Volgens Art van der Giessen van gemeente Amsterdam telt de hoofdstad nu ongeveer 1.000 openbare oplaadpunten. Hier maken maandelijks ongeveer 3.000 auto’s gebruik van. “De verwachting is dat dit aantal in 2016 is verdubbeld. Ook blijft het aantal oplaadpunten in parkeergarages stijgen", zegt hij. "Het laadplein in de ArenA is een mooie aanvulling op het Amsterdamse netwerk. Hier kunnen zowel elektrische rijders als de markt en de gemeente leren wat het effect is van slim laden.”

Allego en de gemeente Amsterdam realiseren de pilot binnen het EU-project MOBI.Europe, in samenwerking met Renault. Tijdens de pilotperiode die loopt tot 31 december, is laden voor deelnemers gratis.

Bron: Allego | foto: Allego