07-11-2019 14:17 | Door: Emma Rotman

ViaVan en Shell slaan de handen ineen om grote vloten van elektrische deelauto’s mogelijk te maken in Amsterdam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een operatiesysteem dat de elektrische auto’s zo optimaal mogelijk koppelt aan beschikbare laadpalen.

In het project wordt de kennis van autodeelbedrijf ViaVan op het gebied van on-demand mobiliteit gecombineerd met het laadnetwerk van Shell. Gezamenlijk willen de partijen laten zien dat het mogelijk is om grote vloten van elektrische auto’s in te zetten voor deelritten.

Elektrische auto’s in Amsterdam

Voor de uitvoering van het project viel de keuze op Amsterdam, omdat de hoofdstad ambitieuze doelstellingen heeft uitgesproken op het gebied van emissievrij transport. Daarnaast zet Amsterdam al veel in op elektrische mobiliteit. De stad heeft inmiddels een groot laadnetwerk voor elektrische auto’s staan.

Het is echter een complexe klus om het netwerk van laadmogelijkheden zo efficiënt mogelijk te gebruiken, stellen Shell en ViaVan. De bedrijven willen dan ook helpen bij deze opgave.

Lees ook: Waarom het vraaggestuurde laadnetwerk van Amsterdam zo succesvol is

Elektrische deelauto’s

Het project van Shell en ViaVan heeft als doel om grote vloten van elektrische auto’s efficiënter te laten opereren, door middel van één geïntegreerd systeem. Dat systeem houdt bijvoorbeeld de accustatus van alle aangesloten elektrische auto’s in de gaten. Op die manier kunnen aanstaande oplaadtaken optimaal berekend en ingepland worden. Een algoritme op het gebied van routing is daarnaast in staat om het accugebruik van elektrische auto’s te maximaliseren.

Chris Snyder, CEO van ViaVan, over het systeem: “De integratie van elektrische voertuigen in vloten van on-demand deelritten is een complexe operationele uitdaging, die slimme technologie voor elektrische auto’s vereist. We zijn blij om samen te werken met Shell om aan te tonen dat innovatieve, congestie-verminderende en duurzame oplossingen mogelijk zijn.”

Lees ook: Elektrische deelauto levert stroom aan Amsterdam

Bron & beeld: ViaVan