26-11-2019 16:06 | Door: Albert Biondina

Twee ex-Lightyear One medewerkers hebben een volledig elektrische 45 km/u zonneauto voor stedelijke mobiliteit onthuld: de Squad (Solar Quad). De zonneauto is voor een grote groep consumenten ontwikkeld. Daarnaast komt er ook een cargo-uitvoering op de markt.

Volgens Squad Mobility is de zonneauto specifiek ontwikkeld voor gedeeld autogebruik in steden. Daarom heeft de auto een snelle toegang, makkelijke instap, eenvoudige bediening en biedt het daarmee een, naar eigen zeggen, veilige en snelle rit.

Stedelijke mobiliteit op zonne-energie

De zonneauto heeft een maximumsnelheid van 45 km/u en kan maximaal twee volwassen personen vervoeren. Hiermee valt de auto binnen de L6e categorie, lichte vierwielers in het scooter segment. Met een geïntegreerd zonnepaneel op het dak kan de auto volgens CEO Robert Hoevers in een zonnig land tot wel 9.000 kilometer per jaar automatisch opladen.

“Dat betekent volledige emissievrije mobiliteit voor gebruikers, die tot zo’n dertig kilometer of ongeveer een uur per dag in een stedelijke omgeving rijden,” stelt Hoevers. “De meeste voertuigen in dit segment rijden niet veel meer dan zesduizend kilometer per jaar."

Lees ook: Lightyear luidt ‘a new dawn’ in met onthulling zonneauto Lighyear One

Compact

Zowel de kostprijs, efficiëntie als duurzaamheid van de Squad vereisen volgens Squad Mobility een laag gewicht met minimaal materiaalgebruik. Om dit te realiseren, is ervoor gekozen de deuren weg te laten. Een volledige rolkooi met riemen waarborgen toch een veilige rit voor de passagiers. Op de kleine achterbank is ook plek voor twee kinderen met een maximale lengte van 1,25 meter .

Lees ook: Zweedse start-up brengt volledig elektrische mini-auto op de markt

Concurrentie

Squad Mobility is niet het eerste bedrijf dat volledig elektrische 45 km/u stadsauto’s maakt. Waar de Squad binnenkort exclusief BTW verkrijgbaar is vanaf € 5.750, is de Italiaanse Estrima Biro al langer voor een nieuwprijs van € 12.375 verkrijgbaar.

Oprichters

Robert Hoevers en Chris Klok, de twee oprichters van Squad Mobility, hebben samen meer dan veertig jaar ervaring op het gebied van mobiliteit. Ze hebben onder andere gewerkt aan diverse scooters, motorfietsen, zonneauto’s, vliegende auto’s en de FIA Formule E.

Lees ook: Waarom groeiende populariteit Formule E goed nieuws is voor bedrijven

Cargo variant

Squad Mobility heeft ook een ‘bezorgversie’ ontwikkeld met een cargo ruimte. Abonnementen en lease mogelijkheden worden aangeboden vanaf 2020. Squad Mobility doelt op een leaseprijs van minder dan € 100 per maand.

Bron: Squad Mobility | Foto: Squad Mobility