27-11-2019 16:19 | Door: Albert Biondina

Even snel op en neer naar Parijs zit er voor 24 grote Nederlandse werkgevers mogelijk niet meer in. Tijdens een CEO-bijeenkomst van de Coalitie Anders Reizen committeerden deze partijen zich aan doelstellingen die het zakelijke vliegverkeer moeten verduurzamen.

Uit een lijst met 15 ‘best practices’ kiezen de bedrijven minstens zeven maatregelen uit om het zakelijke vliegverkeer te verduurzamen. Voorbeelden van maatregelen zijn het verminderen van het aantal vliegkilometers, het reduceren van de emissies per vliegkilometer en het compenseren van de uitstoot.

Minder vliegen

Een van de concrete maatregelen is alleen nog vliegen voor afstanden boven de 700 kilometer. Een andere keuze is alleen nog vliegen naar een interne vergadering als deze langer dan 3 uur duurt. Als alternatief kunnen medewerkers met de trein reizen. De Coalitie Anders Reizen ziet ook een oplossing in conference calls of virtuele vergaderruimtes.

Lees ook: Korte vluchten goed voor een derde van het Nederlandse vliegverkeer

Andere keuze

Er zijn ook doelstellingen bepaald voor de gevallen waarin de organisaties wel besluiten te vliegen. Zo kiezen zij voor directe vluchten waar mogelijk en nemen zij de CO2-uitstoot van specifieke vloten of vliegtuigen mee in hun keuze. Ook wordt creative ticketing, waarbij de laagste prijs leidend is, afgeschaft.

Investeren

Ten slotte investeren de organisaties in nieuwe CO2-reducerende technologieën voor het vliegverkeer, zoals elektrisch of hybride vliegen of synthetische brandstoffen. Ook compenseren ze de CO2 van het resterende noodzakelijke vliegverkeer.

Lees ook: Dit wordt het eerste hybride elektrische vliegtuig van Nederland

De 24 bedrijven

De nieuwe maatregelen die duurzaam zakelijk reizen moeten verduurzamen zijn ondertekend door ABN AMRO, Accenture, ANWB, Arcadis, a.s.r., Capgemini, CGI, Deloitte, Eneco, Leaseplan, NS, Philips, PGGM, ProRail, PwC, Renewi, Rijksoverheid, Royal HaskoningDHV, Schiphol Group, Stedin, Strukton, Tauw, Tennet en Vattenfall.

“Anders Reizen is een netwerk van koplopers uit het Nederlandse bedrijfsleven,” zegt Hugo Houppermans, directeur van de Coalitie Anders Reizen. "Onze kracht ligt in het ‘zelf doen’ en dat is iets wat ieder bedrijf vandaag kan oppakken. Ga bijvoorbeeld in gesprek met je reisbureau om de kansen tot verduurzaming op korte termijn te verkennen. Er is meer mogelijk dan je denkt."

Bron: Anders Reizen | Foto: Adobe Stock