16-01-2020 14:19 | Door: Marc Seijlhouwer

Een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven werkt aan een auto gemaakt van gerecycled plastic. Deze auto wordt veel lichter dan normale wagens en moet duidelijk maken dat gerecycled plastic een geschikt bouwmateriaal voor auto's is.

Onlangs presenteerde het studententeam van TU/ecomotive het definitieve ontwerp van de Luca. Een auto van ongeveer 400 kilo, die zoveel mogelijk bestaat uit afval. Zo is het carroserie gemaakt met tweedehandsplastic en bestaat het chassis uit een combinatie van natuurlijke vlasvezel en plastic uit de oceaan. De auto wordt elektrisch aangedreven. In juni moet hij klaar zijn.

Lees ook: Circulaire politiekleding maakt grondstof van afval

Koolstofvezel is slecht voor het milieu

Elk jaar werkt een studententeam aan de duurzame auto van de toekomst. Een belangrijk deel van de vervuiling die auto's veroorzaken, komt van de productie. Staal, aluminium en koolstofvezel zijn geen duurzame producten. "Koolstofvezel produceren kost bijvoorbeeld een heleboel energie omdat het extreem heet moet worden", vertelt Matthijs van Wijk van TU/ecomotive. "De auto wordt er wel lichter door, en daarmee rijdt hij zuiniger. Maar die milieuwinst raak je kwijt bij het productieproces."

Uiteindelijk willen de studenten het liefst langs bij grote producenten om te laten zien dat het anders kan. "Dat is onze droom: om de Luca te presenteren aan BMW of Volkswagen."

Geen gerecyclede banden

De Luca is niet perfect. Er zijn materialen die na recycling niet goed genoeg zijn. De banden bijvoorbeeld. "Helaas is het niet mogelijk om banden van gerecycled rubber te vinden die goed genoeg werken om de weg op te mogen."

Lees ook: Britse bedrijven zetten plastic om in gas

Van Wijk denkt dat grote producten nog weinig gerecycled materiaal toepassen omdat het ingewikkeld en duur is. "Het chassis moet bijvoorbeeld door drie verschillende bedrijven gemaakt worden. Omdat wij geen winstoogmerk hebben, kunnen we experimenteren. Die luxe hebben autobouwers meestal niet."

Bron en beeld: TU/ecomotive