31-01-2020 11:21 | Door: Marc Seijlhouwer

De Hummer, een gigantische SUV die tien jaar geleden uit productie ging, keert terug. Dit keer wordt de truck volledig elektrisch, met 1000 paardenkrachten aan vermogen en een indrukwekkende acceleratie. De auto wordt gemaakt in Detroit door General Motors (GM).

Met een heel kort filmpje kondigde GM de terugkomst van de Hummer aan. Tijdens de superbowl, die dit weekend plaatsvindt, wordt een langere reclame getoond. De daadwerkelijke onthulling vindt in mei plaats.

De teaser is bedoeld om mensen enthousiast te maken over de terugkeer van de Hummer. De auto staat bekend als het symbool van benzineslurpende mega-auto’s. Aanvankelijk was de Hummer ontworpen als militair voertuig, maar in de jaren voor de financiële crisis was het voertuig steeds vaker zichtbaar in de voorsteden van Amerika. In 2010 stopte de productie van de Hummer.

Lees ook: Audi komt met volledig elektrische SUV

Sneller dan een Tesla

Dat een auto die berucht is om zijn oneconomische benzineverbruik nu 100 procent elektrisch wordt, is dus opvallend. GM zegt dat de auto 1000 paardenkrachten heeft en van 0 naar 100 kilometer per uur gaat in drie seconden. Dat is sneller dan de Tesla Model S, terwijl de Hummer vermoedelijk net zo zwaar is als de benzineversie (2900 kilo, tegenover 2200 kilo van een Model S). Over de prijs van de auto zegt GM niks.

De Hummer wordt geproduceerd in Detroit. Deze stad was ooit het Mekka van de Amerikaanse autoproductie, maar fabrieken moesten sluiten door concurrentie van lagelonenlanden. Na de crisis bleef er weinig industrie over in de grootste stad van Michigan. GE wil met een investering van $ 2,2 mld een nieuwe fabriek opstarten voor elektrische en autonoom rijdende auto’s en SUV’s. De Hummer is één van de modellen die volgend jaar van de lopende band af rolt.

Concurrentie

In de Verenigde Staten zijn SUV’s en pick-up trucks nog steeds de populairste auto’s. In deze categorie zijn er weinig (Amerikaanse) elektrische opties, maar dat verandert binnenkort. Ford, Tesla en verschillende startups hebben batterij-SUV’s in de planning.

Lees ook: Deze elektrische vrachtwagens maken binnenkort hun opwachting

Bron: GM | Beeld: GM / IFCAR