20-02-2020 15:43 | Door: Marc Seijlhouwer

Als het aan truckbouwer Daimler ligt is er straks een internationaal netwerk van oplaadpalen voor elektrische vrachtwagens. Het bedrijf kondigde deze week de plannen aan om samen met netbeheerders, energieleveranciers en transportbedrijven te werken aan zo'n systeem. Als eerste moeten er laadpalen komen bij truckdepots, later volgen oplaadpunten langs wegen.

Daimler wil graag alle betrokkenen samen brengen. Dat is nodig om te zorgen dat er genoeg stroom aanwezig is op laadpunten, dat de vrachtwagens snel en slim opladen, en dat er (betaalbare) laadpunten voor vrachtwagens komen. Die laadpunten moeten meer capaciteit hebben dan laadpalen voor personenauto's en zijn daardoor duurder én ze vragen meer van het elektriciteitsnet.

Wordt de elektrische vrachtwagen de standaard?

Er moeten volgens Daimler standaarden komen in de laadpaalindustrie. Als bekend is wat de typische eisen zijn voor een laadpunt voor trucks, kan iedereen daar profijt van hebben. Hoewel elektrische trucks nu nog geen gemeengoed zijn, laat het initiatief wel zien dat Daimler denkt dat de toekomst elektrisch is. Het is belangrijk dat er genoeg infrastructuur aanwezig is voor het moment dat e-trucks de standaard zijn.

Lees ook: Deze elektrische- en waterstoftrucks komen binnenkort op de markt

Voor Daimler is opladen op een depot de belangrijkste en makkelijkste manier om te beginnen met elektrische logistiek. Een laadpaal op een depot is voor de transporteur goedkoper dan een laadpaal gebruiken op andere locatie, en leveren genoeg stroom om trucks in de stad in te zetten. Voor langere afstanden zullen ook laadpalen op de weg nodig zijn. Daarom is het belangrijk om infrastructuur op te zetten.

Veel elektrische trucks

Er verschijnen steeds meer elektrische trucks van bekende autobouwers. De eActros van Mercedes wordt nu getest. Volvo komt met verschillende elektrische vrachtwagens. En Daimler zelf werkt aan de Freightliner eCascadia en de Freightliner eM2 106. Ook in Nederland werkt men aan elektrische vrachtwagens: DAF en VDL maken samen de DAF CF Electric VDL E-Power.

Lees ook: Bij Albert Heijn laden elektrische vrachtwagens twee keer sneller op

Bron & Beeld: Daimler