01-04-2020 17:09 | Door: Marc Seijlhouwer

Deze week presenteerde BMW details over de nieuwe waterstofauto die later dit decennium op de markt moet komen. De Duitse autobouwer gebruikt de brandstofcellen van concurrent Toyota voor de waterstofauto. De rest van de auto zal uit BMW-techniek bestaan.

De nieuwe details maken duidelijk dat BMW niet verwacht dat waterstof binnenkort doorbreekt als autobrandstof. “Waterstof moet eerst in grote hoeveelheden geproduceerd worden, tegen een competitieve prijs, en met groene stroom, voor het kan doorbreken”, vertelt bestuurslid Klaus Fröhlich van BMW. Ook is er nog geen goede infrastructuur van tankstations waar waterstof getankt kan worden. Pas als dat aanwezig is, kan de waterstofauto doorbreken.

Lees ook: De Amsterdamse haven krijgt een waterstof-tankstation

Toyota Mirai

Toch werkt BMW nu al aan de auto die over een paar jaar op waterstof kan rijden. Daarvoor werkt het samen met Toyota, een bedrijf dat al een paar jaar ervaring heeft. De meest verkochte waterstofauto, de Mirai, is van Toyota. BMW zal de brandstofcellen, die waterstof omzetten in elektriciteit, van Toyota gebruiken. Het omhulsel voor de cellen, en de aandrijflijn die de elektriciteit omzet in beweging, komen van BMW en zijn dezelfde als in de komende generatie elektrische BMW-auto’s.

De BMW i Hydrogen Next krijgt genoeg brandstofcellen om 170 paardenkrachten te leveren, 20 meer dan de Mirai. De ‘ typische BMW-dynamiek’ zal volgens het persbericht bewaard blijven, ook als de auto elektrisch rijdt. En de auto krijgt twee brandstoftanks, die samen 6 kilo waterstof (onder een druk van 700 bar) bevatten. Hoeveel kilometer de auto daarmee precies kan rijden wordt niet gemeld. Dat is afhankelijk van het gewicht van de auto en de efficiency van de brandstofcellen.

In 2022 eerste modellen

In 2022 zullen de eerste, experimentele auto’s met dit waterstofsysteem verschijnen. Maar een consumentenversie zal volgens BMW op zijn vroegst in de tweede helft van het decennium pas verschijnen. Tot die tijd kunnen milieuminnende BMW-rijders wel kiezen voor een elektrische auto: tegen 2023 zegt BMW tenminste twaalf volledig elektrische auto’s op de markt te hebben.

Lees ook: Heeft de waterstofauto de toekomst, of is hij nu al achterhaald?

Bron & Beeld: BMW