27-11-2014 11:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bierbrouwer Heineken gaat bier en frisdrank bij Amsterdamse horecagelegenheden bezorgen met elektrische vrachtwagens.

Het concern heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met vervoerder Simon Loos. De eerste elektrische 12 tons truck is woensdag in gebruik genomen. De café’s rond het Leidseplein hebben de Amsterdamse primeur. Binnen de Amsterdamse ring gaan vier elektrische vrachtwagens rijden. De elektrische Heineken-vrachtwagens hebben een bereik van 200 kilometer op een volle accu. "Voor vervoer in Amsterdam is dat voldoende", zegt duurzaamheidsmanager Bas Stok van Heineken in Het Parool.

Heineken bezorgt sinds eind vorig jaar al elektrisch in de Rotterdamse binnenstad. In 2020 wil de brouwer alle leveranties in de binnensteden van de Randstad CO2-neutraal hebben gemaakt. Alleen de bevoorrading van biertanks gebeurt nog met dieseltrucks.

Volgens Simon Loos leent vervoer in de binnenstad zich goed voor elektrisch rijden. Door veel remmen en optrekken genereert de wagen zijn eigen elektriciteit. De overstap naar elektrische bezorging is het gevolg van een overeenkomst tussen Heineken Nederland en de gemeente Amsterdam. Beide partijen zijn aangesloten bij FREVUE, een Europees initiatief van dat elektrisch transport in de stad stimuleert.

Bron: Het Parool, Logistiek | Foto: leehchris, via Flickr