10-12-2014 15:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Het bedrijf EL-KW bouwt in Arnhem een trolleybus met een accu. Zo kan de nieuwe bus ook routes zonder volledige bovenleiding rijden.

De accu maakt het volgens de gemeente Arnhem mogelijk om een trolleyroute te verlengen waar de bovenleiding eindigt. Opladen doet de trolleybus wel aan de reguliere trolleybovenleiding. Bij wegwerkzaamheden hoeft de vervoerder nagenoeg geen alternatief vervoer in te kopen. Ook kunnen bestaande routes gemakkelijk worden aangepast, zonder dat er extra bovenleidingen nodig zijn.

Kosten

De kosten voor het project bedragen ruim € 3 mln. Het prototype moet eind 2015 zijn eerste kilometers maken in de Gelderse hoofdstad. Volgens de Arnhemse wethouder Mobiliteit Alex Mink hebben Amsterdam en vervoersbedrijven interesse getoond in het idee. Daar onder is ook Amsterdam.

EL-KW is de Nederlandse tak van de Vayon Green Power Group. Het bedrijf ontwerpt en produceert elektrische aandrijflijnen en hybride oplossingen voor bedrijfsauto’s.

Begin 2014 vond in Arnhem een internationale trolleybusconferentie plaats. Tijdens deze conferentie is breed gediscussieerd over de toekomst van de trolley in Europa en de mogelijkheden om gedeeltelijk bovenleidingloos te gaan rijden.

Bron: Gemeente Arnhem | foto: Gemeente Arnhem