07-08-2012 08:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Adviesbureau McKinsey verwacht een forse prijsdaling van accu’s voor elektrische auto’s. Schaalvergroting en optimalisatie drukken de kosten.

De huidige prijs van ongeveer €400 per kilowattuur zal volgens McKinsey in 2025 gedaald zijn tot €130. Voor een Nissan LEAF - een elektrische auto die accu’s met een totaal vermogen van 25 kilowattuur aan boord heeft - zakt de prijs voor het totale accupakket daarmee van €9.800 naar €3.100.

McKinsey verwacht dat de accu-industrie de komende jaren in staat zal zijn het productieproces te optimaliseren en schaalvoordelen te creëren. Het adviesbureau denkt echter dat de grootste winst wordt geboekt door innovaties die er voor zullen zorgen dat accu’s steeds efficiënter worden. Daardoor zullen minder accu’s nodig zijn om tot een acceptabele actieradius te komen.

Cataloguswaarde

De prijsdaling van accu’s zal ook doorwerken in de prijs van elektrische auto’s. Naast een beperkte actieradius is de prijs van elektrische auto’s nog een belangrijke barrière voor de consument. Zo is de Nissan LEAF te koop vanaf €34.990, waar een vergelijkbaar model zoals een Peugeot 206 een cataloguswaarde heeft vanaf €10.990.

Nederland is internationaal een koploper in elektrisch rijden.
Nederland is internationaal een koploper in elektrisch rijden, hoewel met 1.182 elektrische auto’s aan begin van dit jaar het absolute aantal nog meevalt. Een prijsdaling moet elektrische auto’s dichter bij de consument brengen.

McKinsey-adviseur John Newman is voorlopig nog terughoudend over de toekomst van de elektrische auto. Veel problemen met de elektrische auto schrijft hij echter toe aan kinderziektes waar alle opkomende industrieën mee kampen.

Bron: ANWB

Foto: Niall Kennedy