19-12-2014 10:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Victor Muller, directeur van de failliete Nederlandse autobouwer Spyker, blijft optimistisch. Hij wil terugkomen als fabrikant van revolutionaire elektrische wagens.

De Nederlandse fabrikant van sportieve auto’s zag deze week het doek vallen. Onlangs vroeg het bedrijf uitstelling van betaling aan en overbruggingskrediet is niet tijdig gevonden. Toch blijft topman Muller positief. "Geen van de ambities die wij hadden toen wij Spyker vijftien jaar geleden oprichtten, zijn door de gebeurtenissen van vandaag verdwenen", laat hij in een verklaring van de curator weten.

Elektrische vliegtuigen

Spyker kondigde begin december een partnerschap aan met een Amerikaans bedrijf dat elektrische vliegtuigen ontwikkelt. Om welk bedrijf het gaat is ook twee weken later nog onduidelijk. Het doel van Muller is echt om Spyker opnieuw te laten terugkomen. Met revolutionaire elektrische aandrijving als aantrekkelijk verkoopargument.

De potentiële partner raakt aan de wortels van de oorspronkelijke Spyker-fabriek, die in 1926 ophield te bestaan. Dit bedrijf bouwde naast auto’s ook vliegtuigen. Het huidige Spyker Cars gebruikt het toenmalige logo met de propeller. Hetzelfde geldt voor het motto: Nulla tenaci invia est via. 'Voor de volhouder is geen weg onbegaanbaar'.

Bron: NRC, FD, surceanceverslag Spyker | Foto: Eddy Clio, via Flickr