07-08-2012 12:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als het aan Nissan ligt gaan de kenmerkende Londense 'black cabs' vanaf volgend jaar plaatsmaken voor zijn milieuvriendelijke NV200-model. Ook in het zwart te verkrijgen, natuurlijk.

Nissan heeft met de NV200, die vorig jaar mei ook al is verkozen tot de officiële taxi van New York, een goede kanshebber. Het taxi-busje van het Japanse automerk verbruikt 50 procent minder brandstof dan het huidige TX4-model.

Minder uitstoot

De nieuwe taxi is niet alleen zuiniger, maar ook schoner. Zo bedraagt de NV200 71 gram per kilometer minder CO2-uitstoot dan de TX4. Volgens Nissan kan de nieuwe taxi de emissie van Londen dan ook met 20 procent verminderen. Op dit moment dragen 22.000 taxi's bij aan de luchtvervuiling.

Ook in de kosten kan worden bespaard. Het nieuwe taximodel zou de gemiddelde taxichauffeur tot €1260 per jaar besparen aan brandstofkosten.

Duurzamer en veiliger

In de Nissan NV200 London Taxi is plaats voor vijf personen en bagage. De taxi heeft schuifdeuren en maakt het voertuig veilig, doordat er bij het openen geen gevaar voor voetgangers en andere weggebruikers is.

Zero emission

Voor burgemeester Boris Johnson komt dit initiatief van Nissan als geroepen. Hij wil dat vóór 2020 aan het ‘zero emission’-beleid wordt voldaan. Een taxi mag dan geen schadelijke uitlaatgassen meer uitstoten.

Nissan werkt ondertussen aan de eNV200, de elektrische versie van de NV200, die in 2014 op de markt komt.

Bron: The Financial

Foto: Chris Goldberg