22-12-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse start-up JumpStartFund heeft de eerste stappen gezet bij de ontwikkeling van het transportsysteem Hyperloop. 

Hyperloop is een idee van Tesla-CEO Elon Musk. De Hyperloop is een soort supersnelle buizenpost voor passagiers. De transportcapsules schieten met een snelheid van zo'n 1200 kilometer per uur door een buizennetwerk dat steden met elkaar verbindt.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Wired hebben ruim honderd technici van onder meer NASA, Airbus en SpaceX zich bij het project aangesloten. In hun vrije tijd werken ze aan de realisering van de de hogesnelheidsverbinding via het platform JumpStartFund. Dit cross-over platform zamelt geld in en verbindt kennis voor innovatie en de ontwikkeling van nieuwe bedrijven.

Haalbaarheid

De start-up werkt aan een haalbaarheidsstudie die in de loop van volgend jaar wordt gepresenteerd. Het bedrijf is begonnen met het oorspronkelijke idee: een verbinding tussen Los Angeles en San Francisco. Een ritje met de Hyperloop zou nog geen 30 minuten duren.

Elon Musk presenteerde het plan vorig jaar, maar liet toen weten geen tijd te hebben voor de verdere uitwerking van het concept. De Tesla-CEO zag de Hyperloop als een concurrerende, nieuwe vorm van transport.

Volgens het team zijn eerdere berekeningen van Musk over de kosten tamelijk accuraat. De aanleg van het 644 kilometer lange traject tussen beide steden kost tussen de $ 6 en 10 mrd. Passagiers betalen ongeveer $ 30 voor een kaartje.

Bron: Wired, JumpStartFund | Foto: Hyperloop