08-08-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een onderzoeker aan de TU Eindhoven heeft een vliegwiel ontwikkeld waarmee personenauto’s tot dertig procent aan brandstof kunnen besparen.

Koos van Berkel, werktuigbouwkundige aan de Technische Universiteit, is de eerste die een vliegwiel gebruikt als toepassing voor personenauto’s. Een vliegwiel is een stalen stalen schijf van tien kilo, die ronddraait door de energie die vrijkomt bij het afremmen. Die energie wordt vervolgens gebruikt bij het optrekken van de auto.

Stadsritjes

Tijdens stadsritten, waarbij de auto veel optrekt en afremt, kan het systeem zo’n dertig procent brandstof besparen. Bij gemiddeld weggebruik, waarbij ook op de snelweg wordt gereden, is de besparing vijftien tot twintig procent. Dit is iets meer dan hybride auto’s op batterijen besparen. De techniek van hybride auto’s is daarnaast tot vijf keer zo duur door de hoge prijs van de grote batterijen.

Van Berkel is van plan zijn techniek de komende jaren productieklaar te maken. Hij is een samenwerking aangegaan met het Belgische bedrijf Punch Powertrain, dat haar speren vooral richt op de Chinese groeimarkt. Powertrain hoopt daar onderdduizenden vliegwielen af te gaan zetten.

Mengvorm

Pavol Bauer, docent elektrische vermogensconversie aan de TU Delft, is enthousiast over het concept, maar ziet ook nadelen. “Als je een hybride auto een paar dagen laat staan, verliest de batterij geen energie. Het vliegwiel zal door wrijving langzaam tot stilstand komen, die energie ben je dan kwijt.” Bauer ziet daarom een mengvorm voor zich in de toekomst, waarbij zowel auto’s met batterijen als met vliegwielen in gebruik worden genomen.

Bron: Volkskrant

Foto: