09-08-2012 11:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Deense Moller Maersk, de grootste rederij ter wereld, ontwikkelt containerschepen die vooral efficiënt met brandstof zijn.

De aanleiding hiervoor is de strengere emissienorm van de scheepvaartindustrie en de stijgende brandstofprijzen. De energiezuinige schepen worden nu al de ‘Prius van de zeeën’ genoemd.

Efficiënt

“Transportschepen die nu in gebruik zijn, worden gebouwd met het oog op snelheid,” volgens Odin Kwon, vice-president van Zuid-Koreaanse scheepsvouwer Daewoo.

De schepen voor Maersk worden juist ontwikkeld om efficiënter te opereren bij zowel hoge als lage snelheden.

Daewoo bouwt twintig schepen voor Maersk die een afgeronde romp zullen hebben in tegenstelling tot de huidige schepen die een gestroomlijnde en V-vormige romp hebben. De nieuwe gevaarten zijn langzamer, maar hebben een groter oppervlak.

Hierdoor kunnen de transportschepen 16 procent meer containers vervoeren dan de huidige kleinere schepen.

Zuinig

In de nieuwe vaartuigen wordt daarnaast een zuinige motor geïnstalleerd, die te groot is voor huidige transportschepen.

Alles bij elkaar zal de ‘Prius van de zee’ tot 35 procent minder brandstof per container verbruiken dan schepen die nu varen tussen Azië en Europa. Bovendien zullen de schepen 50 procent minder CO2 uitstoten.

Minder uitstoot

De toenemende kosten hebben rederijen de laatste drie jaar al gedwongen om de snelheid van de schepen met gemiddeld 18 procent te verminderen. Een afname van 25 procent kan de CO2-uitstoot nog meer verlagen met meer dan 350 ton per schip per dag.

Daewoo bouwt momenteel het eerste schip met een prijskaartje van $183 mln (€148

mln). Vanaf volgend jaar gaat de verkoop van start en deze zal lopen tot de eerste helft van 2015.

Bron: Bloomberg

Foto: Tim