13-01-2015 17:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe batterijtrein vervoert deze week de eerste passagiers in Engeland. Spoorbeheerder Network Rail hoopt met de proef verduurzaming en kostenbesparing te combineren.

De CO2-neutrale IPEMU’s bieden een stiller en energiezuiniger alternatief voor dieselmodellen. Daarnaast zijn de treinen inzetbaar op stukken van het netwerk waar het installeren van elektrische bovenleidingen te duur is. Deze potentiële kostenbesparing moet de spoorbeheerder helpen bij het doel om zijn uitgaven met 20 procent te verminderen voor 2020.

De Independently Powered Electric Multiple Unit (IPEMU) rijdt de komende vijf weken elke werkdag tussen Harwich International en Manningtree in Essex. Mocht de proef succesvol zijn, dan is het de bedoeling dat meer batterij-aangedreven treinen volgen.

 

Optimaliseren

 

De proef moet duidelijk maken hoe de trein functioneert met passagiers aan boord. Die informatie moet helpen het ontwerp van toekomstige batterijtreinen te optimaliseren.

Voor de proef is de Class 379 Electrostar, een gangbare trein, omgebouwd tot batterijtrein. Om energieverbruik te minimaliseren is het de bedoeling toekomstige IPEMU’s direct als batterijtrein te ontwerpen.

Bekijk hieronder een kort interview met hoofdengineer James Ambrose:

http://youtu.be/4LFthXVgsqg?list=PLcieUuOBJRerVziaIArvWLfe28P6w8qKg

Bron: Network Rail | Foto: Network Rail | Video: Network Rail