16-02-2015 15:31 | Door: Thijs ten Brinck

Bloomberg meldde dit weekend dat in Japan het aantal laadpalen voor elektrische auto’s het aantal benzinestations voorbij is gestreefd. De verhouding in Nederland blijkt nog opvallender.

De ‘surprising discovery’ komt voort uit onderzoek van Nissan. Volgens de Japanse autobouwer heeft Japan inmiddels 40.000 laadpunten. Japanners met een benzine- of dieselauto kunnen op 34.000 locaties tanken. Veel internationale media namen het bericht van Bloomberg over.

Nederland

In Nederland is dezelfde mijlpaal vermoedelijk al in 2012 of 2013 bereikt, en min of meer ongemerkt voorbijgegaan. Volgens de website Tankpro daalde het aantal Nederlandse tankstations in mei vorig jaar tot onder de 4.200. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van januari 2015 blijkt dat het aantal volledig publieke laadstations de 5.600 is gepasseerd.

Tellen ook laadpunten die niet 24 uur per dag publiek beschikbaar zijn mee, dan ligt het totaal al boven de 12.000. De RVO schat, op basis van het aantal in Nederland geregistreerde elektrische auto’s, dat er nog eens 28.000 privélaadpunten zijn.

In totaal heeft Nederland dus ongeveer net zoveel laadpunten als Japan. En volgens de rekenmethode van Nissan ook bijna tien keer zoveel laadpunten als benzinestations. Alleen al het aantal laadpalen in Amsterdam zal voor 2025 waarschijnlijk het aantal benzinestations in het hele land overtreffen.

40.000 laadpunten

Het onderzoek van Nissan toont een mijlpaal, maar geeft vooral ook de verschillen weer tussen elektrisch rijden en conventionele mobiliteit. Omdat elektrische auto’s een relatief kleine actieradius hebben, en bij gewone laadpunten meerdere uren moeten laden, zijn er veel laadpalen nodig.

Net als in Nederland betreft een groot deel van de 40.000 laadpunten in Japan bovendien privélaadpunten. De vergelijking met publieke tankstations, met in de regel meerdere benzine en dieselpompen, is daarom misschien niet volledig passend.

Bron: Bloomberg, Tankpro, RVO | Foto: K?rlis Dambr?ns &  lynn Dombrowski via Flicker Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)