23-02-2015 11:40 | Door: Erik Verheggen

Panasonic blijft marktleider in accu’s voor elektrische auto’s. Terwijl de markt in 2014 met meer dan de helft groeide, breidde het concern zijn marktaandeel verder uit.

Dat blijkt uit een analyse van het blog EVSales. In 2014 brachten de tien grootste fabrikanten van accu’s samen 7.167 megawattuur aan opslagcapaciteit op de markt. In 2013 was dat nog 4.667 megawattuur.

 

Winnaars

 

Panasonic nam daarvan 2.726 megawattuur voor zijn rekening. Het Japanse concern heeft afnemers Tesla en Volkswagen aan zich weten te binden en lijkt ook in 2015 zijn positie te kunnen versterken. Het marktaandeel van Panasonic bedraagt nu 38 procent.

Rijzende ster op de markt is het Chinese BYD. Deze autofabrikant maakt zelf zijn accu’s. De nieuwe modellen Qin en Denza gooien hoge ogen op de thuismarkt van BYD. De productie steeg daardoor van 117 naar 461 megawattuur.

 

Verliezers

 

Grootste verliezer was het afgelopen jaar AESC, de joint venture van technologieconcern NEC en Nissan. Ondanks het succes van de Nissan Leaf, daalde het marktaandeel van het bedrijf in de afgelopen twee jaar van 36 procent naar 23 procent. Nissan schurkt voor de toekomst steeds dichter tegen fabrikant LG aan. De bodem lijkt daardoor voor AESC nog niet in zicht.

LG Chem zou door de interesse van Nissan wel eens spekkoper kunnen worden in de komende jaren. Ook de nieuwe Chevrolet Volt maakt gebruik van de accu’s van LG. Toch daalde het marktaandeel van het Zuid-Koreaanse bedrijf in 2014 van 18 naar 12 procent.

Bron: EVSales | foto: Richard Unten, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)