22-08-2012 16:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzame getal van de dag is 16.000, oftewel het aantal kilometers dat de Britse piloot Jeremy Rowsell wil afleggen in een vliegtuig op brandstof gemaakt uit plastic afval.

“Vliegen is kritiek voor de economie, het redden van levens en het ontdekken van onze planeet. We kunnen niet stoppen met vliegen”, zegt piloot Rowsell. “Ons doel is te bewijzen dat synthetische brandstof van plastic afval de oplossing is voor het vervangen van fossiele brandstoffen.”

We kunnen niet stoppen met vliegen.Jeremy Rowsell, piloot

Route

Het vierpersoons Cessna 182 vliegtuig moet in november dit jaar opstijgen in Sydney, om zes dagen later te landen in Londen. De tocht is ruim 16.000 kilometer lang met stops in Darwin, Kersteiland, Sri Lanka, Oman, Jordanië en Malta. Het vliegtuigje vliegt op iets meer dan 1,5 kilometer hoogte en blijft maximaal 13 uur achter elkaar in de lucht.

Biobrandstof

De biobrandstof wordt geleverd door het Ierse bedrijf CynarPlc, dat plastic afval omsmelt in een zuurstofloze omgeving. Hierbij worden geen schadelijke stoffen uitgestoten en is het eindproduct schoner en van een hogere kwaliteit dan conventionele diesel.

De biobrandstof is al getest in auto’s, maar dit is de eerste keer dat het in een vliegtuig gebruikt wordt. Voor de vlucht van Sydney naar Londen is naar schatting 400 liter brandstof en 5 ton plastic afval nodig.

Bron: BusinessGreen

Foto: Royal Flying Doctor Service