24-02-2015 14:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het tweede seizoen van de Formule E gaan acht nieuwe fabrikanten meedoen. Dat meldt de internationale motorsportfederatie FIA.

De uitbreiding betekent meer diversiteit in de technologie elektrische auto's tijdens de races. De aandrijving voor de wagens wordt dit eerste seizoen exclusief geleverd door McLaren Electronics Systems. Daar komt de komende seizoenen verandering in.

Het kampioenschap groeit daardoor uit tot een testplaats voor nieuwe technologieën voor elektrische auto’s. “De oplossingen van fabrikanten in het hart van de Formule E leiden hopelijk tot een snelle ontwikkeling van op de toekomst gerichte technologieën", zei FIA-president Jean Todt.

Voor het tweede seizoen van de Formule E zijn acht fabrikanten toegelaten: Abt Sportsline, Andretti, Mahindra, Motomatica, NEXTEV TCR, Renault Sport, Venturi Automobiles en Virgin Racing Engineering.

Om kosten te besparen gaat het voorlopig alleen om de aandrijflijn: de elektrische motor, de inlaat, de versnellingsbak en het koelsysteem. Verder blijven alle onderdelen van de auto hetzelfde. In het eerste seizoen reed er maar één type auto: de Spark Renault SRT 01 E-eenzitter.

 

Vijfde seizoen

 

De komende jaren wil de organisatie technische innovaties aanmoedigen door de concurrentie langzaam te vergroten. In het derde seizoen mogen fabrikanten hun eigen accu’s gebruiken. In het vijfde seizoen mag ieder team tijdens de race nog maar één auto inzetten. Nu moeten coureurs halverwege nog van auto wisselen, omdat de accu leeg is.

Net als de Formule 1 wordt de Formule E een open kampioenschap, waarbij de fabrikanten hun eigen auto ontwerpen. Dit moet de ontwikkeling van elektrische auto’s stimuleren. Op dezelfde manier profiteerde de personenauto van nieuwe ontwikkelingen in de Formule 1.

Bronnen: Carsales, Formula E Championship, Autosport | Foto: FIA