27-02-2015 10:49 | Door: Willemien Groot

Australische wetenschappers hebben de eerste 3D-geprinte straalmotor onthuld. De doorbraak kan de vliegtuigindustrie totaal veranderen.

De Franse vliegtuigbouwer Safran leverde een oude, nog werkende vliegtuigmotor om te gebruiken als model. De motoren zijn geprint met metaalpoeder dat op een plaat werd gespoten. Een laser zorgde op basis van de tekeningen voor de juiste vorm en afmetingen. Het printproces heeft meer dan een jaar geduurd.

"Dit was onze kans om te laten zien wat we kunnen", zei hoogleraar Xinhua Wu, directeur van het Monash Centre for Additive Manufacturing, bij de presentatie van de motoren.

 

Internationale belangstelling

 

De onderzoekers van de Monash University werkten in het baanbrekende project samen met het Australische onderzoeksinstituut CSIRO en de Deakin University in Melbourne. Het team printte twee motoren. Een daarvan is tentoongesteld op de internationale luchtvaartshow in de provincie Victoria. De tweede motor staat bij Safran in Toulouse.

De Australische wetenschappers verslaan de Amerikaanse motorbouwer Pratt & Whitney, die eerder deze maand aankondigde 3D-geprinte vliegtuigmotoren te onderzoeken. De luchtvaartindustrie volgt de ontwikkelingen met grote interesse. Geprinte onderdelen zijn veel lichter en goedkoper.

Bekijk het filmpje van de Monash University:

 

 Bron: Monash University | Foto: Monash University