04-03-2015 15:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De auto-industrie beschouwt de projecten van Apple en Google op de automarkt als serieuze concurrentie.

Dit meldt persbureau Bloomberg aan de vooravond van de Geneva International Motor Show. Meerdere automakers verwachten dat de initiatieven van de techbedrijven de industrie veranderen. “Als die twee bedrijven elektrische auto’s gaan bouwen, kan het snel gaan", zegt Executive Officer Martin Winterkorn van Volkswagen tegen Bloomberg Business.

Hoewel de autobranche Apple en Google zien als concurrenten, zijn de autoproducenten ook geïnteresseerd in samenwerking. “Het belangrijkste is dat samenwerking met Google en Apple – en daar staan we helemaal voor open – een win-win situatie oplevert", zegt topman Didier Leroy van Toyota in hetzelfde artikel.

Competitieve intenties

Apple wil de productie van elektrische auto’s beginnen in 2020. Google heeft aangekondigd dat het binnen vijf jaar een zelfrijdende auto op de markt brengt. Gemiddeld kost de ontwikkeling van een nieuw model auto vijf jaar. Door de snelheid waarmee de tech-giganten de nieuwe auto’s op de markt willen brengen, willen beide bedrijven laten zien dat het menens is.

Uit een beleidsnota van de Duitse overheid blijkt dat de marktwaarde van ‘connected cars’ in 2020 kan stijgen tot € 170 mrd. Nu is dat nog € 30 mrd. ‘Connected cars’ is een verzamelnaam voor auto’s die in verbinding staan met internet, zoals zelfrijdende auto's.

CEO Elon Musk van Tesla zei eerder dat Apple probeert om werknemers weg te kopen. Volgens Musk is het Apple nog niet gelukt om veel personeel over te nemen.

Bronnen: Bloomberg Business, De Volkskrant, BBC |Foto: Geneva International Motor Show 2015