04-03-2015 16:00 | Door: Erik Verheggen

Een conceptautoband van Goodyear zet wrijvingswarmte om in elektriciteit. Volgens concern hoeven bezitters van elektrische auto’s zich in de toekomst niet meer druk te maken om hun actieradius.

De Amerikaanse bandenfabrikant presenteerde het concept tijdens de Autosalon in Geneve. De fabrikant signaleert een toenemende vraag naar elektrische auto’s. Goodyear constateert tegelijkertijd dat actieradius van elektrische voertuigen nog een probleem is.

De rolweerstand van een auto ontstaat door de vervorming van banden. Daarbij gaat energie verloren in de vorm van warmte. Goodyear denkt die warmte te kunnen gebruiken om stroom op te wekken. Een speciaal materiaal zou zowel de rolweerstand als de elektriciteits-opwek optimaliseren.

“De conceptband werpt nieuw licht op de rol die autobanden kunnen spelen in de mobiliteit van de toekomst”, zegt technisch directeur Joe Zekoski van Goodyear. “Wij hebben een toekomst voor ogen waarbij onze producten meer geïntegreerd zijn met voertuigen en consumenten, en een lagere milieudruk hebben.”

Bron: Goodyear | foto: Goodyear