06-03-2015 11:30 | Door: Erik Verheggen

Studenten van Team Storm Eindhoven bouwen een motorfiets met een reikwijdte van 380 kilometer. Uitdaging is vooral de beperkte ruimte voor accu’s.

De dertig studenten van de TU Eindhoven hebben het design voor de motor donderdag onthuld. De tweewieler is ontworpen als toermotorfiets voor de lange afstand. De motor krijgt, behalve een grote actieradius, ook aardig wat pit. Minimaal twee uur lang 130 kilometer per uur kunnen rijden, was een belangrijk uitgangspunt.

De motor heeft 24 accu’s van 8 kilo per stuk. Het zijn losse componenten, die gemakkelijk verwisselbaar zijn. Opladen met een stekker kan ook. Door een slimme overbrenging accelereert de motor binnen 5 seconden vanuit stilstand naar 100 kiloneter per uur. Storm heeft bij hoge snelheden nog steeds een maximale efficiëntie van 95 procent.

Uitdaging bij het ontwerp was de beperkte ruimte aan boord. Bovendien moet een motorfiets altijd symmetrisch zijn en achterwielaandrijving hebben. Gevolg is dat alle accu’s in het midden van de motor geplaatst moeten worden.

Storm wil de motor in 2016 de weg op brengen. Na goedkeuring door de RDW volgt een wereldreis. Doel is deelname aan de 80 Day Race. Verschillende teams gaan de strijd met elkaar aan in een reis rond de wereld zonder fossiele brandstoffen. Storm is tot nu toe de enige bevestigde deelnemer.

Bekijk filmpjes over Storm op YouTube:

http://youtu.be/o1OumV7mp90

http://youtu.be/hMrl7paRvDk

Bron: Storm Eindhoven, Cursor | foto: Storm