12-03-2015 14:02 | Door: Jerom van Gemert

De ANWB wil autodelen in Nederland stimuleren. Daarom biedt de organisatie een nieuwe service aan die het gemakkelijker maakt auto’s te lenen of uit te lenen.

De service ANWB Auto Delen begint als proefproject in vijf wijken in Den Haag, Rijswijk en Breda. Als de service succesvol blijkt te zijn, biedt de ANWB de dienst ook landelijk aan. Het initiatief brengt vraag en aanbod voor autogebruik samen.

De ANWB wil het delen van auto’s stimuleren door een aantal obstakels weg te nemen. Zo zijn de Autoverzekering en de Pechhulp van de organisatie opgenomen in de nieuwe service. Daarmee zorgt de ANWB voor de afhandeling van eventuele schades, boetes en het afgesproken leenbedrag.

Via de website kunnen mensen informatie vinden over de auto’s en de verhuurder. Zoals bijvoorbeeld het aantal zitplaatsen, het type brandstof en de huurtermijn. De leentermijn voor een auto varieert van een uur tot meerdere dagen. En er is een ruime keuze uit verschillende modellen.

Voordelen

Auto delen neemt toe in populariteit in Nederland. Dit is goed voor het milieu. Door auto’s met meerdere mensen te delen, daalt het bezit en het gebruik ervan. Dat draagt bij aan vermindering van de CO2-uitstoot en verlaagt de parkeerdruk in de grote steden.

Het delen van auto’s heeft ook andere voordelen. Het bespaart geld voor de huurder en levert geld voor de verhuurder. De huurder bespaart kosten op de aankoop en onderhoud van een auto. Terwijl de verhuurder een kleine bron van extra inkomen heft. Volgens de ANWB is het goedkoper om een auto te lenen dan te kopen, als een automobilist minder dan 12.000 kilometer per jaar rijdt.

Bronnen: ANWB | Foto: FaceMePLS via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)