13-03-2015 11:10 | Door: Willemien Groot

Milieuvriendelijk autoracen. Volgens het Zwitserse bedrijf SoftCar SA kan dat met de Aventor. De racewagen is volledig elektrisch en 100 procent recyclebaar.

De Zwitserse start-up presenteerde de wagen op de autoshow in Genève, schrijft de website Electric Autosport. Met de Aventor wil het bedrijf laten zien welke innovaties in de auto-industrie gaande zijn, en dat ook de autosport een lage milieu-impact kan hebben.

De carrosserie bestaat uitsluitend uit recyclebare, biobased materialen. De verschillende onderdelen zijn makkelijk te verwijderen en zijn opgebouwd uit een enkelvoudig materiaal. Na verwerking is de ruwe grondstof kwalitatief geschikt voor de productie van nieuwe auto-onderdelen. Ook de autobanden gaan naar de fabriek voor recycling, volgens SoftCar een unicum in de autosport.

Veiligheidseisen

De Aventor komt nog dit jaar op de markt in een driewielige en vierwielige versie. De klant heeft de keuze uit drie typen elektrische motoren van 30, 60 en 120 kilowatt. De wagen met drie wielen weegt slechts 280 kilo. De standaardversie weegt 350 kilo.

De bescherming van de coureur voldoet aan alle Formule 3-veiligheidseisen van de Internationale Autofederatie FIA. De eerste races staan later dit jaar gepland. De winnaar is de coureur die het meest efficiënt rijdt op een accu.

Het Zwitserse bedrijf SoftCar is een jong bedrijf, gespecialiseerd in elektrische, recyclebare auto's. Het bedrijf werkt ook aan een personenwagen: de Upgo. De ontwikkeling verkeert in de laatste fase en de auto zou over maximaal twee jaar op de markt moeten komen. Enkele duizenden mensen hebben volgens het bedrijf op voorhand al ingeschreven voor een exemplaar. In 2013 werd SoftCar uitgeroepen tot een van de 50 beste start-ups van Zwitserland.

Het idee voor een ultralichte en recyclebare raceauto ontstond in 2011. Vorig jaar besloot de autobouwer de wagen ook te bouwen en op de markt te brengen.

Bron: Electric Autosport, SalonAuto, The GroundUp project | Foto: Aventor