16-03-2015 12:53 | Door: Laura Fransen

Engeland neemt de eerste ‘poepbus’ in gebruik. De Bio-Bus rijdt op biogas van menselijke uitwerpselen en huishoudafval. Vanaf eind maart kunnen mensen vier dagen per week instappen.

Vervoersbedrijf First neemt de bus in gebruik na een succesvolle proef in de omgeving van Bristol. De nieuwe route loopt tussen Cribbs Causeway en Stockwood. Afval van ruim 32.000 huishoudens langs de 24 kilometer lange route voorziet de Bio-Bus van brandstof.

Op één tank methaangas kan de bus 300 kilometer afleggen. De lokale afvalwaterzuiveringsinstallatie in Bristol maakt het gas uit menselijke uitwerpselen en voedselafval. De Bio-Bus heeft een tot 30 procent lagere CO2-uitstoot dan reguliere bussen. Bovendien is het een onuitputbare brandstof. First-directeur James Freeman hoopt met het in gebruik nemen van de bus een serieus debat te ontketenen over de herkomst van brandstof en hun milieu-impact.

De bus is ontwikkeld door recyclingspecialist Geneco. Eerder liet het bedrijf al een Volkswagen Kever rondrijden op menselijke uitwerpselen. De Bio-Bus is niet het enige initiatief dat waarde ziet in menselijk afval. Een Amerikaanse start-up ontwikkelde een manier om uitwerpselen om te zetten in elektriciteit en drinkwater.

Bekijk een filmpje van Geneco op YouTube:

Bron: Yahoo News UK, Geneco | Foto: Wessex Water/Julian James Photography (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)