17-03-2015 13:00 | Door: Thijs ten Brinck

Vliegmaatschappij Dragonair uit China vliegt deze maand voor het eerst op biobrandstof. De Chinese primeur is de aftrap voor een ambitieuze samenwerking.

Dragonair vliegt deze maand tijdens een lijnvlucht met een Airbus A330, van Shanghai naar Hong Kong, op een brandstofmengsel met 50 procent biobrandstof. Dragonair, onderdeel van vliegmaatschappij Cathay Pacific uit Hong Kong, zet voor de vlucht gebruikte frituurolie in. De vlucht bespaart 25 ton CO2-uitstoot.

Volgens het bedrijf demonstreert de vlucht de betrokkenheid van de Cathay Pacific Group bij de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstoffen. “Biobrandstoffen zijn een speerpunt in onze ambitie CO2-neutraal te groeien vanaf 2020", laat het bedrijf weten op de website Traveldailymedia.

 

Fulcrum

 

Afgelopen jaar sloot Cathay Pacific met het Amerikaanse bedrijf Fulcrum Bioenergy een overeenkomst voor de levering van 1,42 miljard liter biobrandstof. De vliegmaatschappij neemt dit volume af in de komende tien jaar. Daarmee vervangt de maatschappij 2 procent van zijn vliegtuigbrandstof voor een duurzamer alternatief.

Ook de Nederlandse start-up SkyNRG investeert in duurzame brandstoffen voor de luchtvaart. Samen met KLM en nog een grote groep andere luchtvaartmaatschappijen heeft de start-up haar eigen brandstof de afgelopen jaren al uitvoerig getest.

Bron: Travelcailymedia, Biofuels News | Foto: Michael Rehfeldt, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)