30-08-2012 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Indiase regering heeft toegestemd om 230 miljard roepies (€3,3 mrd) uit te geven aan het bevorderen van elektrisch en hybride vervoer in de komende 8 jaar.

Naast de ambitieuze doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie willen de Indiërs dat er in 2020 zes miljoen elektrische en hybride voertuigen rondrijden in het land. De hoofdstad New Delhi wil hier bijna €2 mrd in steken en het overige bedrag zal worden ingelegd door bedrijven.

Hiermee volgt India hetzelfde pad als buurland China, maar ambitieuzer: China streeft naar 500.000 elektrische en hybride auto’s in 2016.

Belemmeringen

Het hybride en elektrische vervoer staat in India nog in de kinderschoenen. Producenten zijn bang voor de hoge kosten die de nieuwe technologieën met zich meebrengen en richten zich liever op auto’s met lage emissies. Ook stopte de overheid in april met het subsidiëren van elektrisch vervoer, waardoor voertuigen zo’n €1.500 duurder werden.

“De vraag is of het wel levensvatbaar is”, zegt Pawan Goenka, directeur van Mahindra Reva, het enige elektrische autobedrijf in India. “Er zit een gat tussen de kosten van de auto en wat consumenten kunnen betalen.”

Daarnaast is de infrastructuur in het land zeer slecht en zijn er grote problemen met de elektriciteitsvoorziening. Door de continue stroomuitvallen zitten dagelijks 300 miljoen Indiërs zonder stroom. De vraag is dan ook of consumenten het aandurven om te investeren in een auto die afhankelijk is van elektriciteit.

Hernieuwbare energie

Om dit probleem op te lossen wil de regering investeren in technologieën om de voertuigen op te laden door middel van hernieuwbare energie, bijvoorbeeld zonnepanelen.

Elektrische autoverkoper Mahinda Reva hoopt dat de maatregelen leiden tot een verkoop van 30.000 auto’s per jaar vanaf 2016. Op dit moment worden er 20 à 25 auto’s per maand verkocht.

Bron: Reuters

Foto: Alex Graves