23-03-2015 10:57 | Door: Thijs ten Brinck

Uit cijfers van het Britse analysebureau Glass’s, blijkt dat tweedehands elektrische auto’s voor steeds betere prijzen van eigenaar verwisselen.

Glass’s geeft aan dat de Tesla Model S de ‘gouden standaard’ heeft gezet voor de restwaarde in de markt voor tweedehands elektrische auto’s. Na drie jaar en met 100.000 kilometer op de teller, brengt een Model S nog 43 procent van zijn originele verkoopwaarde op. Dat is vergelijkbaar met de dieselversie van bijvoorbeeld een BMW M5, een directe concurrent.

“Er is nog steeds een verschil tussen elektrische modellen en conventionele auto’s”, zegt Rupert Pontin, hoofd waarderingen bij Glass’s, op de site Businessgreen. “We zien echter duidelijke signalen dat de elektrische auto’s snel inlopen op dieselmodellen.”

De volledig elektrische i3 van BMW zelf, heeft na drie jaar een gemiddelde restwaarde van 39 procent. Slechts enkele procenten minder dan een dieselversie van de BMW 3-serie. De plug-in hybride Opel Ampera blijft met een restwaarde van 29 procent nog wel achter op de 35 procent van een vergelijkbaar uitgeruste Opel Insignia.

Duidelijkheid

Op basis van verkoopstatistieken, doet Glass’s sinds 1933 uitspraken over de marktwaarde van tweedehands auto’s in Groot Brittannië. Nu elektrische auto’s langzaam maar zeker aan populariteit winnen, neemt ook het vertrouwen in een goede restwaarde toe.

Renault heeft met haar leaseprogramma voor accupakketten veel duidelijkheid geschapen. Nissan beloofde ondertussen om voor € 5.000 een vervangend accupakket te leveren voor de elektrische Leaf. Ook dat geeft mensen met interesse in een nieuwe of tweedehands elektrische auto veel inzicht in de kosten. 

Bron: Glass's, Businessgreen | Foto: Kārlis Dambrāns, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)