24-03-2015 13:20 | Door: Erik Verheggen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een concept ontwikkeld voor een elektrisch hybride vliegtuig. Het toestel krijgt 18 in de vleugels verwerkte electromotoren.

Voor een proefopstelling heeft NASA 18 elektrische motoren ingebouwd in een vleugel, met een spanwijdte van 10 meter. Dankzij het grote aantal motoren, verwacht NASA de vleugels veel kleiner te kunnen uitvoeren dan normaal is bij vliegtuigen van dit formaat.

De 18 propellers blazen de lucht direct over de vleugel. Met een oppervlak van slechts vijf vierkante meter genereert de vleugel daarmee veel lift, terwijl de luchtweerstand beperkt is. De organistie noemt het concept Leading Edge Asynchronous Propeller Technology (LEAPTech). Bijzonder aan de technologie is verder dat de motoren met verschillende snelheden draaien. Zo is een optimale en energiezuinige aandrijving mogelijk. Lithium-accu’s voorzien de motoren van stroom. 

Testen

Het project is een samenwerking van een onderzoekscentrum van NASA en de bedrijven Empirical Systems Aerospace (ESAero) en Joby Aviation, beide uit Californië. Deze partners zijn bezig met proeven waarbij ze de vleugel achterop een auto monteren om de aerodynamische eigenschappen te testen.

De tests moeten uitmonden in de ontwikkeling van een klein vliegtuig, dat elektrisch wordt aangedreven. De eerste vlucht zou al binnen een jaar plaatsvinden, meldt NASA. De ruimtevaartorganisatie wil met de ontwikkeling van dit vliegtuig een bijdrage leveren aan het elektrisch maken van de luchtvaart.

Bron: NASA | Foto: NASA