30-03-2015 14:15 | Door: Erik Verheggen

Bij de Chinese fabrikant Qingdao Sifang rolt de eerste tram op waterstof van de band. De tram gaat rijden in Foshan, een Chinese stad met 8 miljoen inwoners.

De tram heeft eigen brandstofcellen aan boord en rijdt ongeveer 100 kilometer op een tankbeurt, meldt persbureau Bloomberg. Bijtanken duurt 3 minuten. Er kunnen 380 passagiers plaatsnemen in de tram.

Foshan ziet openbaar vervoer op waterstof als uitkomt voor smogproblemen in de stad. Problematisch is nu nog de beperkte infrastructuur voor tramvervoer. In heel China ligt welgeteld 133 kilometer tramspoor. Bloomberg meldt dat de Chinese overheid dat probleem aanpakt met een investering van ongeveer € 30 mrd. Binnen vijf jaar moet er in de Chinese steden bijna 2.000 kilometer tramspoor liggen.

Behalve in de tram investeert Foshan ook in andere vormen van vervoer op waterstof. Samen met de grootste Chinese autofabrikant Saic Motor, investeert de stad in een fabriek om onderdelen voor waterstofauto’s te produceren. Ook de tram is een lokaal product. Foshan financierde de productielocatie voor de waterstoftrams met € 66 mln.

Bekijk een filmpje over de tram op YouTube:

Bron: Bloomberg, ZME Science | foto: Mikael Tigerström, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)