02-04-2015 16:50 | Door: Jerom van Gemert

Slimme verkeerslichten brengen de CO2-uitstoot van het verkeer omlaag. Wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben daarvoor een nieuw algoritme ontwikkeld.

Het nieuwe algoritme combineert voertuiggegevens met die van de stad. Die integratie was volgens de onderzoekers van het MIT altijd een probleem. Hoewel in het nieuwe algoritme de stadsgegevens minder precies zijn, werkt het algoritme beter. Dit komt omdat er meer verschillende data zijn meegenomen.

Huidige algoritmes houden alleen rekening met de reistijden van voertuigen op de drukste verkeersknooppunten. Minder drukke straten of het type auto vallen daarbuiten. Voorspellingen over brandstofgebruik of CO2-uitstoot zijn daardoor niet mogelijk.

Als de programmering veranderde, was altijd onduidelijk welke milieu-impact die maatregel had. Alleen door metingen achteraf was dit te achterhalen. Het nieuwe MIT-algoritme kan hier wel voorspellingen over doen.

De slimme verkeerslichten zijn getest in de Zwitserse stad Lausanne. Het onderzoeksteam werkt aan een project in Manhattan voor een praktijktest op grotere schaal.

Bronnen: MIT, Azo Cleantech | Foto: Kevan via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfleven)