07-04-2015 07:45 | Door: Thijs ten Brinck

De accuprijs voor elektrische auto’s daalt veel sneller dan experts voorspelden. Een belangrijke ontwikkeling. De prijs van de accu bepaalt voor de helft de totaalprijs van een stekkerauto.  

In een meta-studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature Climate Science, analyseerden onderzoekers van het Stockholm Environment Institute ruim tachtig studies naar de prijsontwikkeling van auto-accu’s. De bestudeerde rapporten, alle uit de periode 2007 tot en met 2014, zijn inmiddels grotendeels door de realiteit ingehaald.

Autobouwers Tesla en Nissan betalen nu ongeveer $ 300 per kilowattuur opslagcapaciteit voor de accupakketten die zij installeren in hun elektrische modellen. Meer dan de helft van de studies voorzag een dergelijke kostprijs pas voor 2020. Zelfs de meest optimistische studies raamden voor 2015 hogere bedragen.

Benzineprijs

De prijzen die de leidende automerken betalen voor de accu’s, dalen met ongeveer 8 procent per jaar. Op basis van de eerdere studies en werkelijke prijzen, verwachten de onderzoekers voor 2018 een gemiddelde prijs van $ 230 per kilowattuur.

Een accuprijs tussen de $ 125 en $ 300 per kilowattuur is voldoende om een aanzienlijk deel van de automobilisten te verleiden over te stappen op elektrisch vervoer. Met een betaalbare accu kan de prijs van een elektrische auto omlaag of krijgt een stekkerauto voor eenzelfde prijs een veel grotere actieradius.

Elektrisch tanken is vele malen goedkoper dan een volle tank benzine of diesel, zelfs bij een zeer lage olieprijs. Een betaalbaar, groter bereik voor elektrische auto’s wordt door de onderzoekers daarom gezien als belangrijkste beweegreden voor consumenten om de benzineauto aan de kant te zetten.

Bron: MIT | Foto: RD_Elsie, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)