07-04-2015 10:00 | Door: Willemien Groot

Op het gewicht van de automotor valt veel winst te behalen. Onderzoekers aan het Duitse Fraunhofer Institute hebben een cilinderbehuizing gebouwd van plastic-composiet. 

De behuizing weegt 20 procent minder en kost evenveel als de aluminium variant. Het ontwerp is afkomstig van de projectgroep Lightweight Powertrain Design, gespecialiseerd in nieuwe aandrijfsystemen.

De onderzoekers bouwden een werkend prototype van een eencilindermotor, waarin de behuizing is gemaakt van een plastic-composiet met glasvezel en hars. De cilinder zelf is iets aangepast om de vrijkomende warmte te verminderen. Er is een andere variant mogelijk met koolstofvezel. Die is nog lichter, maar wel duurder. Volgens het team is het aan de autobouwer of hij kiest voor prijs of gewicht. 

Brandstofverbruik

Autofabrikanten investeren veel in onderzoek naar lichtere materialen. Hoe lichter de auto, hoe lager het brandstofverbruik. Het motorblok is het zwaarste deel van de auto. Alternatieve materialen voor rubber en aluminium zijn echter lastig te vinden. Nieuwe materialen moeten bestand zijn tegen extreme temperaturen, hoge druk en trillingen. Daarnaast mogen olie en benzine de materialen niet aantasten. 

Volgens het team van het Fraunhofer Institute is het prototype van de plastic cilinderbehuizing geschikt voor massaproductie. De onderzoekers presenteren de werkende eencilinder motor later deze maand tijdens de Hannover Messe.

Bron: Fraunhofer Institute | Foto: jeremyg3030, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven.nl)