07-09-2012 13:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanaf november zijn Europese autobanden verplicht voorzien van een label, dat informatie biedt over de zuinigheid en veiligheid van de band.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma was afgelopen dinsdag bij de presentatie van het label. “Met dit nieuwe bandenlabel kan de consument bewust voor een zuinige en stille band kiezen. Dat is winst voor het milieu en de portemonnee.”

Criteria

Het label geeft informatie over de bandenprestatie op drie criteria: de rolweerstand (die direct van invloed is op het brandstofverbruik), het afrolgeluid en de grip op nat wegdek. Hoewel alle banden op de markt voldoen aan bepaalde veiligheidscriteria, varieert de remweg tussen verschillende banden aanmerkelijk. Ook zijn de prestatieverschillen op het gebied van brandstofverbruik en geluid erg groot.

“Vanaf nu moeten banden kleur bekennen. Er hangt een label aan dat op drie zeer relevante criteria de objectief gemeten prestaties weergeeft”, zei Atsma. “Op het gebied van brandstofverbruik kan een band gedurende z’n levensduur een verschil van vele liters brandstof maken. Dat merkt de consument in z’n portemonnee, en dat telt door in onze gezamenlijke uitstoot van CO2.”

Bron: Rijksoverheid

Foto: colemama