08-04-2015 07:34 | Door: Willemien Groot

Een nieuwe aluminium-ion accu van de Amerikaanse Stanford University laadt in slechts één minuut op. De accu is bovendien veiliger.

Het onderzoeksteam van de Stanford University ontwikkelde een aluminium-ion accu die 7500 keer kan opladen en leeglopen zonder capaciteitsverlies. Eerdere aluminium-accu's behaalden maximaal 100 laadcycli. En de gemiddelde lithium-ion accu is na 1000 cycli toe aan vervanging. De aluminiumbatterij is bovendien veel goedkoper.

De accu is ook veel veiliger. Volgens het Stanford-team werkt zelfs een beschadigde batterij nog even, zonder dat er brandgevaar is. "We hebben er een gat in geboord, en de batterij werkte nog", zegt onderzoeksleider Hongjie Dai in een persbericht. 

Grote gevolgen

De commerciële introductie van de nieuwe accu heeft grote gevolgen voor elektrisch vervoer. Een laadtijd van slechts één minuut is sneller dan de modernste snelladers. Dit betekent een directe oplossing voor de lange laadtijd van elektrische auto's.

De volgende stap in het onderzoek is de verbetering van het voltage. Het maximum haalbare bleek 2 volt, iets meer dan een gewone AA-batterij. Dat maakt het apparaat voorlopig minder geschikt als batterij voor consumentenelektronica. De accu is weer wel geschikt voor energieopslag.

Bekijk het filmpje over de aluminium-ion accu van Stanford:

Bron: Stanford University | Foto: mariordo59, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)