10-04-2015 07:44 | Door: Erik Verheggen

De Nova is een modulaire, elektrische driezits-auto met verwisselbare accu. Het studententeam van TU Ecomotive presenteert zijn concept op de AutoRAI.

De TU Eindhoven presenteert de Nova als ’s werelds eerste modulaire auto. De accu’s en de motoren van de auto kunnen gemakkelijk worden verwisseld, net als de bodypanelen.

Omdat de auto modulair is, kan Nova op verschillende manieren worden geconfigureerd. De prestaties zijn daardoor grotendeels afhankelijk van deze configuratie. Toch volgt uit de eerste berekeningen dat de auto een verbruik haalt van het elektrische equivalent van 1 op 800 in de meest efficiënte configuratie. Bovendien zal de topsnelheid rond de 90 kilometer per uur liggen.

Minder afval

Nova krijgt een body van biocomposiet: een biobased materiaal. Het gewicht van de auto is daardoor erg laag. De Eindhovense nieuwswebsite Cursor schrijft dat het gewicht minimaal 210 kilo is. De buitenkant bestaat uit zestien panelen die met 3D-geprinte klemmen aan het frame zijn bevestigd. 

Het idee van een modulaire auto ontstond volgens TU/Ecomotive uit de ontdekking dat de altijd veranderende wensen van de consument een probleem opleveren. Mensen kopen elke paar jaar een nieuwe auto. Dit leidt tot een enorme afvalproductie. Met de Nova hoeven automobilisten geen nieuw voertuig te kopen. In plaats daarvan kunnen ze hun auto op elk gewenst moment upgraden en aanpassen. Zo blijft het gevoel van een nieuwe auto bestaan.

Bron: TU Eindhoven, Cursor